19-5-2020: Stem op de Hamburgerpoort!

Vorig jaar realiseerde Wopereis Staalbouw de nieuwe Hamburgerpoort, de groene entree van Doetinchem. Met dit project doen we nu mee aan de BIM Awards! Stem hier op ons project! Let op: registreer je eerst om vervolgens te kunnen stemmen via dezelfde blauwe stemknop!

WINACTIE: op onze Facebook-pagina en LinkedIn-pagina hebben we een winactie! Like het betreffende bericht, plaats als reactie ‘GESTEMD’ én maak kans op één van de vijf klusbonnen t.w.v. €20,-! De winnaars worden op 18 juni 2020 bekendgemaakt.

Hamburgerpoort, de groene entree van Doetinchem.
In de geschiedenisboeken staat dat er tot ongeveer 1860 een Hamburgerpoort stond aan het begin van de Hamburgerstraat in Doetinchem. Gemeente Doetinchem heeft ervoor gekozen om een ontwerpwedstrijd te houden om deze Hamburgerpoort weer terug te halen. De opdracht: ontwerp een groene poort als entree voor de binnenstad. Wopereis mocht deze nieuwe Hamburgerpoort realiseren.

In totaal zijn er voor de ontwerpwedstrijd, uitgezet door werkgroep Groen (StadsLAB Doetinchem), ruim vijftig ontwerpen ingediend. Door een vakjury zijn de tien beste ontwerpen uitgezocht. De burgers konden vervolgens stemmen op hun favoriete ontwerp uit deze top 10. De vakjury kreeg de drie meest gekozen ontwerpen terug en heeft daaruit het ontwerp van Eddy Boerakker gekozen, een inwoner van het dorp Gaanderen (gemeente Doetinchem). Volgens de vakjury was dit de ‘groene’ entree die de stad Doetinchem zocht: een Achterhoeks welkom.

Dit winnende ontwerp is in goed overleg met de opdrachtgever (gemeente Doetinchem), de ontwerper en Wopereis aangepast tot een realiseerbaar model: de Hamburgerpoort die er nu staat. Wopereis heeft de staalconstructie ge-engineerd via Tekla, geproduceerd en gerealiseerd. De staalconstructie bestaat uit kokers van 350 x 350 mm, is ca. 10 meter hoog en is voorzien van de naam ‘Hamburgerpoort’. In de kokers zijn kunststof plantenbakken verwerkt die middels, een door Wopereis aangelegd computergestuurd systeem, van water worden voorzien.

Bijzonder is dat het hier niet gaat om een stenen poort, maar om een groene variant met veel hangplanten. Dit groen in de poort is geleverd door Oscar’s Groen, een hovenier uit Gaanderen. Ontwerper Boerakker is zelf pas tevreden als er straks vogels zijn die zich in de poort nestelen.

Het is een totaal Doetinchems product geworden waar we trots op zijn. Samen maken we de stad mooier én groener!


Hamburgerpoort Doetinchem